Begroting 2019

Programma 8 Duurzaamheid en milieu

Belangrijke ontwikkelingen

Herijking duurzaamheidsbeleid
Vanuit de 'Kleurrijke kubus' is een herijking van het duurzaamheidsbeleid gevraagd. Nog dit begrotingsjaar (2019) doet het college hier een voorstel voor aan de raad.

Visie op hernieuwbare en duurzame energiebronnen
In het uitvoeringsplan 2019 is het bepalen van de ideale energiemix voor Dalfsen opgenomen. Dit is het sluitstuk van de opgaven uit 2018, waarin eerst de inwoners gevraagd is naar de voorwaarden voor ruimtelijke inpassing van opwekking van duurzame energie en hun visie op de in te zetten mix van duurzame energiebronnen. Mede op basis van deze inwonerspeiling worden eind 2018 beleidskaders voor grootschalige opwekking van energie vastgesteld. Hierna volgt in 2019 het bedoelde visiestuk over de Dalfser energiemix, waarin de uitkomsten van de voorgaande onderzoeken samenkomen.

Versneld van het aardgas af
Voor nieuwbouw is dit inmiddels verplicht. Dalfsen heeft hier de afgelopen jaren al op voorgesorteerd, waardoor deze verplichting nu niet voor extra inspanningen zorgt. Voor bestaande bouw worden zowel door de gemeente als door de duurzame dorpen verschillende projecten gedraaid. In het uitvoeringsplan voor de komende jaren staan die benoemd. "Energieneutraal verbouwen' is een groot project, dat Dalfsen samen met regiogemeenten oppakt.

Warmteplan
Gemeenten stellen uiterlijk in 2021 een transitievisie warmte vast. Per wijk besluit de gemeenteraad in een uitvoeringsplan op wijkniveau over de alternatieve energie infrastructuur van een wijk. Dit biedt het kader waarbinnen gebouweigenaren, netbeheerders, warmtebedrijven, gemeente en andere partijen investeringsbeslissingen nemen.

Regionale Energiestrategie (RES)
In juni 2019 is in alle regio’s een concept-RES gereed. Dalfsen valt binnen de regio West-Overijssel. In de RES worden de regionale uitwerking, specificatie en vertaling van de nationale afspraken uit het Klimaatakkoord vastgelegd. De focus is de ruimtelijke inpassing van vraag en aanbod van energie. Het gaat met name om de regionale warmtevoorziening, energie- infrastructuur, opslag en om de opgave voor hernieuwbare elektriciteitsopwekking.
Begin 2020 worden de uitkomsten RES in het omgevingsbeleid van betreffende overheden opgenomen.

Verantwoord hout stoken
Dit is een nieuw onderdeel. De bedoeling is dat er een voorlichtingscampagne komt over verantwoord hout stoken waarmee we bewustwording willen creëren bij onze burgers. Dit moet nog een plaats krijgen in ons duurzaamheidsbeleid/uitvoeringsplan.

Afval
In ROVA-verband wordt onderzoek gedaan naar de samenstelling en recycling van het resterende huishoudelijke restafval. Verwacht wordt dat een gescheiden luierinzameling wordt ingevoerd.
In 2019 wordt mogelijk een extra verbrandingsbelasting ingevoerd. Aangezien de gemeente Dalfsen weinig restafval verbrandt, is de impact van deze belasting relatief beperkt (schatting tussen € 15.000 en € 25.000).

Asbestdaken
In 2017 is een Dalfser plan van aanpak asbest vastgesteld. Vóór 2024 moeten alle asbestdaken verwijderd zijn, een grote opgave voor dakeigenaren en overheden. Hoewel er de afgelopen periode al diverse acties zijn uitgevoerd voor verschillende doelgroepen, zal dit onderwerp de komende jaren blijvend aandacht en inspanning nodig hebben. Hierbij trekken we zoveel mogelijk op met andere overheden zoals de provincie en gemeenten. Speerpunt hierbij is het onderzoeken van de mogelijkheden voor een asbest-duurzaamheidsfonds voor agrariërs, ondernemers en particulieren met meer dan 35 m2 asbestdaken.