Begroting 2019

Programma 9 Ruimtelijke ordening en volkshuisvesting

Belangrijke ontwikkelingen

Woonvisie
Met de raadsagenda ‘Kleurrijke Kubus’ heeft uw raad aangegeven graag in de 1e helft van 2019 een nieuwe woonvisie  vast te stellen. Hiermee wordt de woonvisie vooruitlopend op de reguliere planning (eind 2020) en de komst van de Omgevingsvisie vernieuwd. Dit brengt extra kosten met zich mee. Eerst zal de kadernotitie woonvisie aan uw raad ter vaststelling worden aangeboden. De nieuwe woonvisie zal met de komst van de Omgevingswet integraal worden opgenomen en deel uit gaan maken van de Omgevingsvisie en eventuele uitvoeringsprogramma’s.

Startersleningen
In het woonbehoefteonderzoek 2018 zal de vraag naar startersleningen voor nieuwbouw worden gepeild. De uitkomst hiervan zal als basis dienen voor het hierover te formuleren beleid in de nieuwe Woonvisie in 2019.

Tiny houses
Vooruitlopend op een onderzoek naar de realisatie van tiny houses op reguliere kavels in nieuwbouwwijken doen wij een peiling naar de lokale behoefte hieraan en de daarbij gewenste locaties (woonbehoefteonderzoek 2018). De uitkomst hiervan zal als basis dienen voor het hierover te formuleren beleid in de nieuwe Woonvisie in 2019.
Bij behoefte aan en realisatie van tiny houses op reguliere kavels in nieuwbouwwijken moeten de bestaande bestemmingsplanregels aangepast worden omdat de huidige regels daarin niet voorzien.  

Woonafspraken
Jaarlijks maken wij met beide in onze gemeente opererende woningcorporaties afspraken over wonen en daaraan gerelateerde onderwerpen. Voor de woonafspraken 2019 zullen wij  met beide corporaties over het onderwerp sociale huur expliciet in overleg treden en opnieuw afspraken maken.

Bestemmingsplannen
Het gehele plangebied van de gemeente Dalfsen is in drie bestemmingsplannen opgenomen. Dit betreft de bestemmingsplannen voor de Kernen, het Buitengebied en voor de Recreatiewoningen en terreinen. Bij nieuwe ontwikkelingen wordt zo veel als het kan gebruik gemaakt van de werkwijze voor verzamelplannen. Daardoor blijven de bestemmingsplannen actueel en bij de invoering van het omgevingsplan kan hieruit winst behaald worden. Ook wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheid om in het kader van de crisis en herstelwet te experimenteren. Zo worden in het 5e verzamelplan Buitengebied de beleidsregels voor inwoning als experiment opgenomen in het bestemmingsplan. Hiermee is dit plan een actueel instrument voor de komende jaren.

De actualisatieplicht voor bestemmingsplannen en beheerverordeningen is vervallen. Eerder moest een bestemmingsplan iedere tien jaar worden herzien. Door aanpassing van de wet geldt de actualiseringsplicht niet voor bestemmingsplannen en beheersverordeningen die elektronisch beschikbaar zijn. De reden van de afschaffing van de actualiseringsplicht ligt in de komst van de Omgevingswet. Met de inwerkingtreding van de Omgevingswet zullen (onder meer) alle bestemmingsplannen en beheersverordeningen binnen een gemeente opgaan in één allesomvattend plan, het omgevingsplan. Met de introductie van verzamelplannen lopen wij hier al op vooruit.

Omgevingswet
In 2019 wordt volop ingezet op de uitvoering van het Programmaplan Implementatie Omgevingswet. In de tweede helft van 2019 wordt het participatietraject voor de Omgevingsvisie uitgevoerd. Dit participatietraject biedt een verdiepingsslag op de input die reeds met de participatie rondom de Missie en Visie (1e helft 2019) wordt opgehaald. We hopen hiermee zo efficiënt mogelijk input op te halen, zonder het specifieke belang en de verschillende invalshoeken van beide documenten uit het oog te verliezen. De verwachting is dat de kadernotitie Omgevingsvisie eind 2019 aan uw raad ter besluitvorming wordt voorgelegd. Ook wordt in 2019 gestart met het opstellen van de startnotitie Omgevingsplan.

Gebiedsontwikkeling/ Hoogwaterbeschermingsprogramma Vecht
Waterschap Drents Overijsselse Delta start in 2019 met de planvorming voor het eerste dijktraject. Dit betreft het gebied van de Rechterensedijk aan de zuidkant en de Bellingeweer aan de noordzijde van de Vecht tot aan Zwolle. Eventuele meekoppelkansen worden opgehaald uit het gebied; onder andere via het nieuwe netwerk 'Ruimte voor de Vecht/ Vechtdal'; een voortzetting van het huidige programma. Meekoppelkansen liggen er onder andere met het Centrumplan Dalfsen. In het kader van het programma Ruimte voor de Vecht worden in 2019 aanmeervoorzieningen gerealiseerd aan de nieuwe promenade tussen de haven en de brug in Dalfsen.

Centrumplan Dalfsen
In 2019 wordt een stedenbouwkundige visie uitgewerkt voor het gehele centrumgebied. Het eigenlijke Centrumplan Dalfsen als uitwerking van de Centrumvisie. Onderdelen hiervan zijn de verkeer- en parkeersituatie in het dorp voor bevoorrading, auto's, fietsers en voetgangers, de groenstructuur en nieuwe (vervangende) bebouwing. Deze stedenbouwkundige visie wordt uitgewerkt op het niveau van een schetsontwerp. Gefaseerd wordt het Centrumplan uitgevoerd. De afzonderlijke deelgebieden worden gefaseerd uitgewerkt van schetsontwerp naar voorlopig en definitief ontwerp. Het eerste deelgebied is de Oostentree (Molendijk).

Kanaalpark Lemelerveld
In juli 2018 is de eerste versie van het schetsontwerp gepresenteerd voor de door de raad gevraagde uitwerking van de Kanaalvisie 'De blik op het kanaal van Lemelerveld'. Hierop konden de inwoners van Lemelerveld reageren, waarna de gemeenteraad in datzelfde jaar hierover een besluit heeft genomen. Eerste fase voor uitvoering van het Kanaalpark Lemelerveld is de inbreidingslocatie van het voormalige Welkoop terrein. Dit wordt gecombineerd met een verlegging van de huidige Industriestraat. In 2019 doorloopt dit onderdeel de bestemmingsplanprocedure.

Waterfront
In 2019 wordt het project Waterfront grotendeels afgerond. De start van het laatste bouwdeel is begonnen in juni 2018. De oplevering van de woningen en bedrijfsruimte is einde 2019. Vervolgens wordt het plangebied woonrijp gemaakt. De verwachting is dat in de loop van 2020 het project volledig afgerond is.