Begroting 2019

Paragraaf grondbeleid

Parameters

Voor de actualisatie van de grondexploitaties wordt gebruikt gemaakt van verschillende parameters. In deze paragraaf zal meer inzicht worden gegeven in de gehanteerde parameters. Deze parameters zijn bij het opstellen van de MPG 2018 allemaal geanalyseerd. Er zijn op dit moment geen indicaties dat de parameters aangepast moeten worden. Wel worden er in 2018 diverse onderzoeken uitgevoerd om te beoordelen of aanpassing noodzakelijk is. De verwerking hiervan zal plaatsvinden in de MPG 2019.

Programmering
Eén keer per twee tot drie jaar wordt een woningbouw behoefte onderzoek gedaan in de gemeente Dalfsen en wordt er marktonderzoek gedaan naar bedrijventerreinen. Deze onderzoeken zijn eind 2015 verricht.  Voor de bedrijventerreinen is in 2017 een bestuursovereenkomst programmering bedrijventerreinen ondertekend. Als onderdeel van deze bestuursovereenkomst is een marktanalyse uitgevoerd. Uit dit onderzoek blijkt dat er voor Dalfsen meer vraag is dan aanbod. De verkopen voor woningbouw nemen ook toe.

In het boekjaar 2018 worden nieuwe onderzoeken gedaan, zodat voor de inschatting van de MPG 2019 actuele inschattingen gemaakt kunnen worden.

Op basis van de werkelijke verkopen en de ontwikkelingen in de markt en de verrichte onderzoeken zal beoordeeld worden in hoeverre de programmering aangepast dient te worden. De uitkomsten worden verwerkt in de programmering van de MPG 2019. Zoals reeds bij de ontwikkelingen is weergegeven lopen de huidige verkopen en de verwachtingen voor 2018 in lijn met de programmering. Aanpassing van de programmering is op dit moment niet nodig.

Kosten/opbrengstenstijging
Voor de MPG 2018 zijn deze parameters uitvoerig beoordeeld. Op basis van deze beoordeling zijn de volgende parameters gehanteerd bij het actualiseren van de grondexploitaties in de MPG 2018.
Voor grondexploitaties met een looptijd langer dan 10 jaar wordt vanaf jaar 11 geen opbrengstenstijging meer ingerekend.

Parameters

2018

2019

2020-2026

2027 e.v.

Kostenstijging

0,0%

2,0%

2,0%

2,0%

Opbrengstenstijging

0,0%

1,5%

2,0%

0,0%

Rentetoerekening
Het BBV schrijft voor dat de rentetoerekening aansluit bij de fiscale grondslagen. Dat betekent dat alleen de daadwerkelijke rente toegerekend kan worden en dat er geen rente over het eigen vermogen mag worden toegerekend. Het rentepercentage dat gehanteerd wordt voor de doorrekeningen is bepaald op 1%. Het gewogen gemiddelde rente percentage die op basis van de meest actuele berekeningen mag worden toegerekend bedraagt 0,56%. Bij de werkelijke toerekening moet het werkelijke percentage (op dit moment 0,56%) worden toegerekend. In de doorrekeningen wordt uitgegaan van het percentage van 1%. Met deze 1% wordt een kleine risicobuffer binnen de grondexploitaties ingebouwd die stijgende rente op kan vangen.

Disconteringsvoet
Voor de disconteringsvoet (het percentage waartegen de eindwaarden contant worden gemaakt naar startwaarde) is vastgesteld dat deze moet aansluiten op het meerjarig streefpercentage van Europese Banken voor inflatie. Dit percentage bedraagt 2%.

Grondprijzen
De grondprijzen worden jaarlijks vastgesteld door het college. De vastgestelde prijzen worden ingerekend in de grondexploitaties. In afstemming met de raad is er in 2018 een onderzoek verricht naar de mogelijkheid tot grondprijs differentiatie. Dit onderzoek is aan de raad voorgelegd, zodat nieuwe grondprijzen per 1 januari 2019 in zullen gaan. De gevolgen van prijsdifferentiatie zijn bij het voorstel richting de raad weergegeven.