Actualisering Missie en Visie
De toekomstvisie ‘Bij Uitstek Dalfsen, Missie en Visie 2020’ (2009) is het bestuurlijke kompas voor Dalfsen. In de Missie en Visie zijn strategische opgaven van een kader voorzien. Echter, veranderingen gaan snel. De toekomstvisie doet onvoldoende recht aan de strategische opgaven waar onze gemeente anno 2019 voor staat. Dit is de aanleiding om de Missie en Visie te actualiseren. Het is belangrijk om de koers voor onze gemeente opnieuw te bepalen. Wat is voor ons de stip op de horizon? Wat zijn onze strategische opgaven? In december 2018 wordt de Startnotitie Actualisatie Missie en Visie aan uw raad aangeboden. In het voorjaar van 2019 wordt een participatietraject opgestart, rekening houdend met de wens van uw raad om vooral visies en meningen op te halen uit de vitale gemeenschappen in de gemeente om de Missie en Visie te actualiseren. De geactualiseerde Missie en Visie wordt na de zomer van 2019 opgeleverd.
'In de Kern' Communicatiebeleid 2017-2022
In het raadsdocument Kleurrijke kubus en in het Coalitiedocument Dichtbij-DALFSEN-Dichtbij wordt burgerparticipatie met nadruk genoemd. In het coalitiedocument staat daarover het volgende beschreven:
"In de participatiesamenleving trekken inwoners en overheid samen op. Wij hechten grote waarde aan deze samenwerking. Het heeft voor ons prioriteit om deze participatie tussen overheid en inwoners, projectontwikkelaars en organisaties (zoals bijvoorbeeld woningcorporaties, maar ook welzijnsorganisaties) soepel te laten lopen. Dit betekent met elkaar in gesprek komen, zijn en blijven. Bewust kiezen welke vormen van communicatie, interactie en participatie daarbij passen. De participatieladder met bijpassende bestuursstijl is daarvoor een goede leidraad. (...)"
In 2019 willen we starten met de Factor C. Factor C staat voor communicatie in het hart van beleid. Het is een werkwijze waarin beleids- en communicatieadviseurs vanaf het begin van het beleidsproces nauw met elkaar samenwerken om de buitenwereld en de binnenwereld met elkaar te verbinden. Factor C is daarmee ook een methodiek die beleidsmakers ondersteunt bij het ontwikkelen van communicatief beleid. Bij deze methodiek leggen we nadrukkelijk de focus op participatie. Op deze manier willen we ervoor zorgen dat vroegtijdig wordt nagedacht over participatie bij verschillende projecten èn beleidstrajecten. We willen eveneens met deze methodiek bereiken dat uw raad vroegtijdig betrokken wordt bij de kaderstelling van participatie.
Daarnaast willen we aan de slag met de ontwikkeling van apps. Een app kan ingezet worden als één van de middelen om te communiceren met inwoners (interactief), inwoners te betrekken bij projecten en dit alles op een laagdrempelige manier. We willen in 2019 voor Jong!Dalfsen een app ontwikkelen om jongerenparticipatie verder te ontwikkelen.
WNRA
De voorbereidingen voor de invoering van de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA) zijn in gang gezet. Voor de invoering wordt de samenwerking gezocht met het shared service centre ONS.
De implementatie van de WNRA kan extra kosten met zich meebrengen. Op dit moment is nog niet bekend wat de omvang van deze kosten zal zijn. Voor een nadere toelichting op de samenwerking met ONS verwijzen wij u naar de paragraaf bedrijfsvoering.
Dienstverlening
We willen dienstverlenend zijn naar onze inwoners, ondernemers en (maatschappelijke) organisaties, met een blik naar buiten en met oog voor de toekomst. In de tweede helft van 2018 is, mede op basis van ervaringen en verwachtingen van individuele inwoners en ondernemers, de beleidsnota Dienstverlening (inclusief uitvoeringsprogramma) opgesteld. In 2019 en volgende jaren wordt uitvoering gegeven aan het uitvoeringsprogramma.
Bestuurlijke vernieuwing
In het overdrachtsdocument van het oude college aan de nieuwe gemeenteraad is het begrip ‘gamechanger’ geïntroduceerd. Dit gaat over vernieuwingen, die zorgen voor nieuwe spelregels die de huidige werkelijkheid beïnvloeden of zorgen voor een nieuwe werkelijkheid. De wereld om ons heen verandert in een rap tempo en dat vraagt om nieuwe werkwijzen. Dat geldt niet alleen voor de gemeentelijke organisatie, maar ook voor het bestuur. Ontwikkelingen als de digitale agenda, de transformatie in het sociaal domein, de invoering van de Omgevingswet, de toename van samenwerkingsverbanden en de roep om burgerparticipatie vragen om bezinning op de positie, rollen en werkwijzen van gemeenteraad en college. In de komende raadsperiode gaan we hiermee aan de slag.
Managementinformatie
Dalfsen staat er in financiële zin goed voor en dat willen we ook voor de toekomst zo houden. Er zijn echter ook enkele onzekerheden die een (groot) effect op de begroting kunnen hebben. Deze onzekerheden maken het noodzakelijk om, nog strikter dan voorheen, de vinger aan de pols te houden. Wij geven daarom extra aandacht aan het verder opzetten van een systeem van managementinformatie. We zijn momenteel in gesprek met onze software leverancier voor planning en control, op welke wijze zij ons kunnen ondersteunen om meer rendement uit data te halen (denk aan data analytics/business Intelligence). Wij verwachten begin 2019 meer duidelijkheid te hebben over een dergelijk traject en de mogelijke kosten die hiermee samenhangen.