Begroting 2019

Paragraaf bedrijfsvoering

Personeelsbeleid

Ziekteverzuim
Als kengetal heeft de directie vastgesteld dat het verzuimpercentage onder de 5% moet blijven. Per kwartaal wordt het ziekteverzuim bekeken door het management en waar nodig worden maatregelen genomen om bij te sturen, zoals inzet verzuimcoach. Het ziekteverzuim in het eerste halfjaar in 2017 was 3,35%. In het eerste halfjaar van 2018 was het ziekteverzuimpercentage 4,66%. De griepepidemie aan het begin van 2018 is de oorzaak van de verhoging van het ziekteverzuimpercentage.

Salarispost
De CAO gemeenten loopt eind 2018 af, de onderhandelingen voor een nieuwe CAO starten binnenkort. De impact van een nieuw akkoord is nu nog niet in te schatten. Daarom wordt voor nu uitgegaan van een salarisstijging van 1% en 1% sociale lasten.

Dalfsen als aantrekkelijke werkgever
De krapte op de arbeidsmarkt neemt toe. Gemeenten vissen allemaal in dezelfde vijver. Het is belangrijk om goed gekwalificeerde medewerkers aan te trekken en te houden. Wij gaan onderzoeken hoe wij als Dalfsen een aantrekkelijke werkgever kunnen blijven en onze positie op de arbeidsmarkt kunnen behouden. Het actualiseren van het beloningsbeleid maakt hier onderdeel vanuit. Op basis van deze onderzoeken gaan wij concrete instrumenten ontwikkelen die een bijdrage leveren aan het ‘aantrekkelijk werkgeverschap’ van de gemeente Dalfsen.
Door diverse ontwikkelingen is een aantal functiebeschrijvingen niet meer actueel, daarom zijn we eind 2018 gestart met het herwaarderen van een aantal functies. Het kan zijn dat door de herwaardering van functies medewerkers in een andere salarisschaal worden geplaatst, waardoor er een (beperkte) stijging van de salarislasten kan ontstaan.

Wet banenafspraak
In de wet banenafspraak ‘Meedoen naar vermogen’ is de afspraak met betrekking tot het creëren van extra banen voor mensen met een arbeidsbeperking vastgelegd. Naast het overtuigen van ondernemers binnen de gemeente Dalfsen om mensen met een arbeidsbeperking in te zetten, hebben we ook de taak te zorgen voor voldoende instroom in de ambtelijke organisatie.
Door de oprichting van Stichting Dalfsen Werkt in 2016 geven wij uitvoering aan deze wet. Wij zijn een organisatie met kansen voor iedereen: “Iedereen doet mee en iedereen hoort erbij!”.

Aandacht voor arbo en vitaliteit
De gemeente Dalfsen heeft structurele zorg voor veilig en gezond werken. Er is ook aandacht voor vitaliteit; lichamelijke en geestelijke fitheid. Dalfsen scoort dan ook goed in de medewerkersonderzoeken. Het kan echter altijd beter; met name op het punt van mentale fitheid. Een te hoge werkdruk en (hierdoor) verstoorde balans werk/privé liggen op de loer. Dalfsen houdt de komende jaren dan ook vinger aan de pols om vroegtijdig mogelijke uitval te signaleren. Zo is er structureel aandacht voor dit onderwerp in de ‘goed gepraat-gesprekken’ en is er voor managers en  medewerkers een cursusaanbod voor het herkennen van psychische klachten en het vergroten van mentale weerbaarheid.

Dalfsen staat niet alleen in de zorg voor werkdruk en werk/privébalans, want dit is een landelijk beeld. Dit geldt ook voor uitdagingen als langer doorwerken, vergrijzing en krapte op de arbeidsmarkt. Daarnaast zorgt digitalisering dat werk verandert en functies wijzigen of zelfs vervallen. Fysieke en mentale vitaliteit helpen medewerkers inzetbaar te blijven; hierop ligt dan ook het accent in het arbo- en vitaliteitsplan.